Help, meer ruimte? Hoe?

TriA coaching ruimte innemen

Help, hoe krijg ik meer ruimte?

Ik worstel al even met een gevoel bekneld te zitten. Vast in een ‘te kleine ruimte’. Ik ben er onrustig en gespannen door. Het is een soort onrust die als een cape om me heen hangt. Vroeger, toen de kinderen nog thuis waren was dat ook met regelmaat het geval. Opgeslokt worden door alles en iedereen en waar was dan mijn ruimte?

Beperkte bewegingsvrijheid

Mijn zorgzame houding naar anderen was niet echt bevorderend voor het in nemen van mijn ruimte. Bovendien zat er ook zo’n heerlijk ingesleten patroon, dat de ander belangrijker was dan ik. En dan was er regelmatig…..’Help, hoe krijg ik meer ruimte’? In mijn beleving waren de omstandigheden altijd de reden van mijn beperkte bewegingsvrijheid.

Paddenstoel

TriA coaching ruimte innemenMijn oog valt tijdens mijn ochtendwandeling, op deze paddenstoel. Prachtig rechtop, een flinke ‘hoed’ waarmee al best veel ruimte ingenomen werd. Ik kan het niet helpen, maar ik zie in elk natuurlijk detail een metafoor naar mijn of in het algemeen elk mensen leven. En natuurlijk ik zie het vanuit mijn perspectief, dus vanuit mijn gemoedstoestand op dat moment. Zo ook dus bij deze paddenstoel.

Belemmerende factor

Kortom te weinig ruimte innemen is mijn valkuil geweest en soms loop ik er weer tegen aan, zoals deze paddenstoel mooi laat zien. Op dit moment is mijn gezin niet druk meer, neem ik genoeg ruimte in in mijn relatie en zorg ik eerst goed voor mezelf en dan ben ik de optimale hulp voor een ander. De externe belemmerende factoren zijn geen excuus meer. Toch herken ik waar de paddenstoel ook mee worstelt. Iets houdt tegen! Houd tegen om volledig de ruimte in te nemen.

Welk excuus?

De vraag is: Wordt ik écht door iets tegen gehouden of gebruik ik hetgeen, wat van buitenaf mij lijkt te belemmeren, als excuus?

Ik bekijk de paddenstoel nog eens goed, maak een foto en loop verder. Mijn antwoord is helder. Niks van buitenaf legt mij een strobreed in de weg om al de ruimte in te nemen, die ik mezelf toe wens. Enkel en alleen wat ik intern bewust of onbewust als belemmering ervaar.

Herkenbaar?

Herken je jezelf in bovenstaande? Wordt je ook opgeslokt en krijg of neem je te weinig ruimte? Of gebruik je situaties uit je dagelijkse leven, je gezin of wie dan ook als excuus?

Corrie Reijngoud

P.S. Wanneer je dit patroon herkent bij jezelf of 1 van je ouders of bij anderen in de familie kan het ook zijn dat het een familie patroon is. Dan is een ‘familieopstelling dag in de natuur’ ook een effectieve manier om hier verandering in te brengen.

 

Meer Inspiratie

TriA Coach Bore-out
Overige Inspiratie

Richard, zit in een bore-out!

Richard heeft een TriA coaching traject geregeld met zijn werkgever. Hij loopt tegen allerlei zaken aan en zijn baan is volgens hem demotiverend en onbevredigend. Hij blijkt geen last te hebben van burn-out- maar bore-out verschijnselen.

Lees verder »
TriA coaching ruimte innemen
Overige Inspiratie

Help, meer ruimte? Hoe?

Ik worstel al even met een gevoel bekneld te zitten. Vast in een ‘te kleine ruimte’. Ik ben er onrustig en gespannen door. Het is een soort onrust die als een cape om me heen hangt. Een paddenstoel brengt inzicht.

Lees verder »
TriA coaching Discipline
Overige Inspiratie

Discipline of dagelijks ritme?

Discipline kan je ver brengen. Je stappen zetten om te bereiken wat je graag wilt geeft een goed gevoel. Mits je het volhoudt natuurlijk. Ik spreek uit ervaring, wanneer het gaat om ‘ijzeren discipline’ en regelmatig afhaken.

Lees verder »